Za laserski razrez aluminija so potrebni zmogljivi laserji

Laserji se danes uporabljajo v številne namene, vse pogosteje pa se uporabljajo tudi za razrez kovin, med katerimi je aluminij še posebej razširjen. Govorimo o laserskemu razrezu aluminija, ki je eden od najsodobnejših tehnologij obdelave kovine in ima številne prednosti. zaradi njih je laserski razrez pločevine vsestransko uporaben v različnih vejah industrije.

V osnovi gre za toplotni postopek razreza materiala, kjer toplota izvira iz laserskega žarka, ki ga ustvarja laser. Seveda pa so za laserski razrez aluminija potrebne ustrezne naprave, ki jih nima kar vsak, preveriti je treba ponudbo, ki jo lahko najdemo na spletu na Petal-Pecnik.si

Tehnologija laserskega rezanja omogoča natančen nadzor

Tehnologija laserskega rezanja aluminija temelji na osnovi laserskega žarka, ki predstavlja snop svetlobe zelo visoke intenzivnosti. Ta potuje od laserskega resonatorja skozi cev, nato pa se usmeri na površino. Tik preden zadane površino, skozi izvrtino šobe priteče tudi stisnjen plin kot sta kisik ali dušik.

Pri celotnem postopku je ključnega pomena, da je žarek natančno usmerjen. S fokusiranjem žarka navzdol zgolj na eno samo točko prihaja do izjemno visokih temperatur. Visoka gostota moči povzroči hitro segrevanje, taljenje in delno ali popolno uparjanje materiala. To povzroči, da žarek prodre skozi površino in jo razreže.

Zakaj je laserski razrez aluminija tako priljubljen?

Na kakovost laserskega rezanja aluminija sicer vplivajo številni parametri. V splošnem pa velja, da gre za izjemno natančen in zanesljive postopek a le, če je pod skrbnim nadzorom izkušene osebe. Zato je še toliko bolj uporaben v situacijah, ki zahtevajo visoko natančnost in kakovost.

Znano je, da lahko z laserskim razrezom aluminija ustvarimo izjemno kakovostne reze, zaradi česar ni potrebe po dodatni obdelavi materiala. To pomeni, da se proces proizvodnje bistveno skrajša. Ker pa gre tudi za natančen postopek, je tudi minimalna količina odpadnega materiala. Vse to pripelje do ugotovitve, da je laserski razrez aluminija stroškovno zelo ekonomičen postopek.