Vzdrževanje električnih inštalacij

Električne inštalacije nas obdajajo na praktično vsakem koraku in jih tudi redno uporabljamo, navsezadnje imamo redno v uporabi razne električne naprave in sisteme, za katere sploh ne vemo, da delujejo. V sodobnih domovih na ta način recimo deluje ogrevanje, zračenje, varnostni sistemi in razne druge naprave. Še bolj pomembne so zanesljive elektroinštalacije v industriji, v poslovnih prostorih, v večjih stavbah in povsod tam, kjer imamo več porabnikov in večje obremenitve sistema. V takšnih primerih je redno in zanesljivo vzdrževanje električnih inštalacij vsekakor naravnost ključnega pomena, saj si ne moremo privoščiti izpadov.

Brezhibno delovanje električnega omrežja je nujno že zato, ker gotovo ne želimo trpeti težav, ki jih prinašajo izpadi. A prav tako bi s tem tvegali večje težave, tudi požar ali električni udar. Gre torej za osebno varnost in varnost objekta, zato ne moremo sklepati kakšnih velikih kompromisov, temveč moramo poskrbeti za strokovno vzdrževanje električnih inštalacij. V nekaterih primerih je to zahtevano z zakoni in predpisi, včasih pa je le pametna ideja, ki zagotavlja popolno varnost in brezhibno delovanje električnega omrežja.

Najbolje je, da za vzdrževanje električnih inštalacij izberemo izkušenega strokovnjaka, ki lahko svoje delo odlično opravi. Strokovnjaki imajo namreč na tem področju velik vpliv na končno izkušnjo pri uporabi električnega omrežja, gotovo se želimo na elektriko v svojem domu povsem zanašati v vsaki situaciji. Poleg tega je natančna meritev električnih inštalacij pogosto nujna za zanesljivo delovanje kakšnih posebnih porabnikov. Vse to so storitve, ki jih lahko z dobrim učinkom opravijo le usposobljeni in izkušeni inštalaterji, jasno pa je tudi, da v takšnih primerih cena elektroinštalacij ne igra ključne vloge, temveč se moramo bolj osredotočiti na to, da vse deluje tako, kot mora.

Včasih je vzdrževanje električnih inštalacij enostavno

Ni nujno, da bodo električne inštalacije vedno povzročale velike težave, kot je to značilno za večje objekte in kompleksna omrežja. V nekaterih primerih imamo opravka z dokaj enostavnimi omrežji z nizko napetostjo. To velja tudi za domače elektroinštalacije. V stanovanjski hiši moramo seveda poskrbeti za ustrezno vgradnjo električnega omrežja, a to verjetno ne bo kak posebej velik izziv, če imamo pri načrtovanju in gradnji hiše dovolj proste roke. Na dolgi rok bo tudi vzdrževanje električnih inštalacij verjetno precej enostavno, hitro in dokaj poceni, tudi pri izkušenih mojstrih, ki so sicer dražji.

V sodobnih stanovanjih vzdrževanje električnih inštalacij skrbi za nemoteno delovanje električnega omrežja

V vsakem primeru pa je pomembno, da za vzdrževanje električnih inštalacij dejansko poskrbimo in ga ne zanemarjamo. Nekaj lahko za to storimo tudi sami, če se vsaj malo spoznamo na električna omrežja. Predvsem pazimo, da omrežja ne preobremenjujemo, kar je pri uporabi mnogih zahtevnih porabnikov lahko resna nevarnost. V sodobnih domovih uporabljamo različne večje porabnike, recimo ogrevalni sistem, gospodinjske aparate, računalnike in razne druge potratne naprave. To lahko električno omrežje preobremeni. Na dolgi rok pa se pokažejo tudi drugi vplivi, ki odločajo o delovanju električnega omrežja v stanovanju. V takšnih primerih pride vzdrževanje električnih inštalacij še bolj do izraza.

Včasih bo treba morda električno napeljavo konkretno sanirati ali kar zamenjati. Hiše so izdelane tako, da stabilno stojijo skozi dolgo vrsto let, po več desetletjih pa se gotovo pokažejo nekateri znaki staranja. Te znake na površini lahko opazimo, nekoliko težje pa je to pri tistih sistemih, ki so skriti v konstrukciji objekta. Tako moramo za vzdrževanje električnih inštalacij poiskati dobrega strokovnjaka, ki nam lahko zagotovi brezhibno delovanje sistema oziroma opravi potrebne prilagoditve.

Vzdrževanje električnih inštalacij in električne meritve v zahtevnejših primerih

Pogosto pa imamo opravka tudi z zahtevnejšimi primeri. Ni nujno, da bodo elektroinštalacije vedno relativno enostavne, kot to velja za omrežja v stanovanjskih hišah. V večstanovanjskih objektih, poslovnih objektih, industrijskih proizvodnih halah in podobnih zgradbah imamo z oblikovanjem električnega omrežja veliko več dela, zahtevnejše bo posledično tudi vzdrževanje električnih inštalacij.

Poleg tega imamo pogosto tudi drugačne naloge. Opraviti moramo meritev električnih inštalacij za namestitev različnih porabnikov in spremljanje njihovega delovanja. Včasih imamo opravka tudi s kakšnimi posebnimi napeljavam, to so recimo napeljave podatkovnih kablov, ki so lahko precej občutljive. Vse to so dodatni izzivi, s katerimi se srečujemo pri vzdrževanju električnih inštalacij. Jasno je, da moramo za delo s takšnimi omrežji izbrati zanesljive in izkušene strokovnjake, ki se ukvarjajo prav s takšnimi nalogami in lahko zagotovijo kar najboljši rezultat. 

Vzdrževanje električnih inštalacij je lahko precej enostavno, včasih pa je tudi zelo zahtevno

Strokovnjaki za vzdrževanje električnih inštalacij

Najbolje se bodo izkazali elektroinštalaterji, ki se osredotočajo prav na vzdrževanje električnih inštalacij in izvajanje meritev električnih inštalacij. Nekateri mojstri imajo veliko izkušenj in referenc tudi na področjih zahtevnejšega dela z inštalacijami v večjih objektih. Pri teh lahko pričakujemo zelo dober rezultat tudi pri zahtevnem delu.

Pomembno je seveda, da iščemo strokovnjake na podlagi konkretnih odlik. Cena elektroinštalacij naj ne bo prioriteta, saj to niso opravila, pri katerih je pametno varčevati. Splača se investirati v brezhibne inštalacije, ki bodo brez težav delovale skozi dolga leta. Iščemo torej strokovnjake s potrebnimi certifikati in ustrezno opremo ter vsemi potrebnimi izkušnjami. Včasih nam to narekujejo zakonske zahteve in predpisi, lahko pa tudi sami postavimo visoke standarde za vzdrževanje električnih inštalacij.