Tisk fotografij v profesionalni kvaliteti

Fotografije se uvrščajo med zahtevnejše tiskovine, saj imamo opravka z mnogimi barvami in drobnimi detajli, pri katerih ni veliko prostora za napake. Kar nekoliko čudno je torej, da imamo na voljo zelo ugodne in enostavne rešitve za tisk fotografij v profesionalni kvaliteti. Običajno je najbolje tisk naročiti pri tiskarni, ki se ukvarja s takšnimi opravili, včasih pa lahko dokaj dobre rezultate dosežemo tudi sami doma, če imamo ustrezno opremo in materiale.

Praktično vsaka tiskarna, ki ima širok nabor storitev za splošno javnost, ponuja tudi tisk fotografij. Nekateri tiskarji se osredotočajo prav na to ponudbo in zagotavljajo še posebej prijetno izkušnjo. Včasih lahko pričakujemo tudi celo vrsto spremljevalne ponudbe, recimo izdelavo albumov, fotoknjig in podobnih izdelkov, ki so opremljeni s kakovostnimi fotografijami. To pomeni, da bodo pri profesionalnih tiskarjih prišli na svoj račun tudi zahtevnejši naročniki, ki imajo visoka pričakovanja.

Če nismo tako zahtevni, lahko fotografije natisnemo tudi doma. Potrebujemo pa za dober rezultat v tem primeru ustrezno opremo. Najboljša tehnika za tisk fotografij je praviloma digitalni tisk, ki se ga radi poslužujejo tudi profesionalni tiskarji, še posebej pri naročilu manjšega števila fotografij. Ker domači tiskalniki delujejo na podoben način, lahko včasih pričakujemo zadovoljive rezultate tudi pri domačem tiskanju. Najbolje bo seveda, da se poslužimo fotografskega tiskalnika, ki ima visoko ločljivost in širši nabor barvnih kartuš, ne pozabimo pa še na poseben fotografski papir.

Naročilo tiska fotografij v tiskarni

Najboljši rezultat lahko pričakujemo pri profesionalnih tiskarjih, ki imajo v ponudbi tisk fotografij. To so strokovnjaki, ki imajo vrhunsko opremo in tudi veliko izkušenj s tovrstnimi projekti. Visoka kakovost je tako zagotovljena, kar je posebej pomembno za tiste, ki so pri naročilu nekoliko bolj zahtevni.

Profesionalna tiskarna lahko opravi tisk fotografij v višji kakovosti in z boljšimi barvami

Poleg kakovosti pogosto ciljamo še na druge rezultate. Včasih recimo potrebujemo večje število natisnjenih fotografij ali pa kakšne posebne formate. Tudi to so izzivi, ki jih ne moremo enostavno rešiti sami doma. Dobro izkušnjo lahko zagotovi le tiskarna, ki ima široko ponudbo in se lahko prilagodi raznovrstnim naročnikom. Pričakujemo lahko odlično izkušnjo in nadvse prepričljiv končni izdelek. Še posebej priporočljivo je takšno rešitev izbrati v primeru, da se zanimamo za tisk fotografij na kakšne posebne izdelke, ne na fotografski papir, ali pa da nas zanimajo zares veliki formati.

Na srečo lahko pričakujemo, da bomo na trgu hitro našli široko ponudbo zanesljivih tiskarjev. Postopki so zelo poenostavljeni in jih lahko s pridom izkoristimo pri naročilu raznih fotografij. Tudi cene so praviloma zelo nizke, za posamezno fotografijo bo treba odšteti le nekaj centov, kar pravzaprav pomeni, da tiskanje fotografij ni bistveno dražje od tiskanja in kopiranja drugih dokumentov. Še posebej dobro izkušnjo lahko pričakujemo pri spletnih tiskarnah.

Tisk fotografij nudi še dodatne možnosti izdelave atraktivnih izdelkov

Tisk fotografij v spletnih tiskarnah

Spletne tiskarne so običajno zgolj spletni sistemi profesionalnih tiskarjev, ki skrbijo za enostavno zbiranje naročil. To pomeni, da gre še vedno za profesionalni digitalni tisk v visoki kakovosti, le da se nam ni treba ukvarjati z naročanjem po telefonu ali osebno, temveč vse potrebno opravimo kar preko spleta.

Nekateri tiskarji ponujajo tudi posebno programsko opremo, ki nudi velik nadzor pri pripravi naročila. Naenkrat lahko naročimo večje število fotografij, določamo lahko različne formate, imamo tudi možnosti dodatne obdelave in podobno. To so zelo priročne rešitve za zahtevnejše projekte, pri katerih moramo poskrbeti za dober tisk fotografij

Poleg tega je tiskanje fotografij v spletnih tiskarnah zelo enostavno in predvsem zelo ugodno. Izognemo se namreč mnogim komplikacijam in zamudnejšim postopkom, običajno je naročilo avtomatizirano in gre neposredno v izdelavo, torej tiskar z njim nima veliko dela in lahko ponudi ugodnejše cene. To so vsekakor zelo privlačne prednosti za tiste, ki želijo natisniti nekaj fotografij za domači album!

Tisk fotografij na domačem tiskalniku

Na prvi pogled se vsekakor zdi, da lahko tisk fotografij enostavno opravimo kar na domačem tiskalniku. Nenazadnje imamo barvni tiskalnik, ki je verjetno zmožen natisniti podrobne barvne podobe. Poleg tega lahko brez težav kupimo tudi poseben fotografski papir, ki zagotavlja še toliko boljše rezultate pri domačem tiskanju. To je vsekakor lahko dobra rešitev za tiste, ki imajo pri tiskanju fotografij nižja pričakovanja, a najprej se moramo prepričati, da bo rezultat res zadovoljiv, saj to še zdaleč ni zagotovljeno.

Najbolje se bodo odrezali tiskalniki, ki so prilagojeni prav tiskanju fotografij. Ni nujno, da gre za profesionalne tiskalnike, ki so namenjeni temu, na voljo imamo tudi domače tiskalnike, ki so na voljo po dokaj dostopnih cenah. Nekateri se poslužujejo celo kompaktnih tiskalnikov, ki jih lahko vzamemo s seboj in kar sproti natisnemo fotografije, ki jih zajamemo s pametnim telefonom. Dobri fotografski tiskalniki lahko ponudijo zadovoljive rezultate tudi pri domačem tiskanju.

Zelo pomembno pa je seveda, da imamo za tisk fotografij poleg dobrega tiskalnika na voljo tudi dober potrošni material. To je komplet kakovostnih barvnih kartuš ter ustrezen fotografski papir. Oboje lahko enostavno kupimo v trgovini ali preko spleta, imamo pa v vsakem primeru na voljo več možnosti, med katerimi izbiramo.