Tisa, kot popolna rastlina za vašo živo mejo

Izbira žive meje zna biti, kar velik zalogaj sploh če se s tem niste nikoli prej kaj dosti ukvarjali s tem. Dobro morate razmisliti kako visoko živo mejo želite, koliko ste pripravljeni odšteti za njo in koliko svojega časa bi radi namenili živi meji za vzdrževanje, saj so nekatere vrste rastlin, kar precej zahtevne in zahtevajo nekaj predhodnega znanja za lepo in uspešno rast le te.

Tisa je popolna izbira za začetnike in tudi za tiste z malo več izkušnjami

Največkrat uporabljena za živo mejo je zagotovo tisa. Tisa ima veliko različnih sort. Najbolj posebna je zagotovo  Taxus media Hickisii, ki raste rebrasto. Takšne vrste tisa raste v širino zelo počasi v primerjavi z drugimi vrstami. Živa meja iz tise vam bo omogočila, da boste z njo lahko dosegli veliko zasebnosti, sosedje pa ne bodo z radovednimi pogledi mogli škiliti k vam in opazovati kaj počnete na svojem dvorišču.

Živa meja tisa ni zahtevna za vzdrževanje in obdelavo. Pozorni morate biti samo na to, da jo boste pravilno obrezali in da bodo njena tla dovolj vlažna in napolnjena z minerali, ki jih potrebuje za uspešno in kvalitetno rast. Živa meja tisa je trdoživa in je prilagojena na veliko različnih vremenskih razmer zato vam ne bo potrebno skrbeti, če bo morda daljše obdobje močno snežilo ali pa deževalo.

Pogoji za uspešno rast tise

Kot že omenjeno je tisa tiste vrste rastlina, ki raste zelo počasi v primerjavi z drugimi podobnimi vrstami. V višino seže nekje od 10 do 15 metrov in ima široko stožičasto krošnjo. Živa meja tisa ima rada dobro drenirana in vlažna tla prav tako pa ima tudi določeno stopnjo odpornosti na sušo. 

Prenese velika temperaturna nihanja in nizke temperature ter močno obrezovanje, zaradi česar je priljubljeno okrasno drevo ter drevo za žive meje. Prav tako pa nudi obilo sence.