Tečaj varne vožnje za varnost v prometu

Varnost na cesti je vsekakor najbolj pomembna, zato je zelo pomembno, da vsi vozniki katerih koli motornih vozil obnavljajo in testirajo že svoje predhodno pridobljeno znanje o vožnji. Z leti se ljudje seveda vsi staramo in tako začnemo izgubljati hitrost svojih refleksov, prav tako pa z časoma začnemo pozabljati določene stvari, zato je tečaj varne vožnje odlična priložnost za vse, da svoje znanje preizkusijo, ter da se naučijo česa novega.

Kako poteka tečaj varne vožnje?

Po dveh letih je zakonsko obvezno, da mladi vozniki nujno opravijo tečaj varne vožnje. Opraviti ga morajo zato, da še dodatno utrdijo in obnovijo svoje znanje, prav tako je tečaj varne vožnje namenjen vsem drugim voznikom, čeprav imajo že dolgoletne izkušnje v prometu. Tečaj varne vožnje poteka v skupinah. Po navadi je v skupini od 10 do 12 ljudi. Sestavljen pa je iz dveh delov. Prvi del tečaja varne vožnje je teoretični del, ki traja približno eno uro. Na teoretičnem delu se obnovi znanje o prometnih znakih in pravilih, ki veljajo na cesti. Na koncu predavanja se odpiše tudi test, na katerem se preveri koliko znate in koliko ste si zapomnili.

Drugi del tečaja varne vožnje pa je seveda praktični del. Tečaj varne vožnje omogoča tudi izposojo avtomobila, če slučajno svojega nimate ali pa niste imeli možnost le tega pripeljati. Med vožnjo ima vsak možnost, da komunicira z inštruktorjem, ki mu sproti pove na kaj mora biti pozoren in kakšne napake dela pri vožnji skozi poligon.

Kako se prijaviti na tečaj varne vožnje?

Na tečaj varne vožnje se je možno prijaviti na različnih lokacijah, pri različnih izpitnih centrih. Dva najbolj priljubljena sta zagotovo na Vranskem in v Logatcu. V pomoč so tudi avtošole, na https://zsam-celje.si/varna-voznja.html na primer najdemo informacije o prijavi in izvedbi tečajev za varno vožnjo.