Spletna stran je orodje za boljšo prodajo!

Jasno je, da spletno stran potrebuje praktično vsako podjetje, ki želi uspešno poslovati. Ni več važno, ali gre za prodajo izdelkov oziroma storitev preko spleta, ali pa za podjetje, ki posluje izključno v resničnem svetu – v vsakem primeru je spletna stran nuja. Toda kaj pa potrebuje sama spletna stran? S postavitvijo in objavo spletišča se namreč delo še ne konča.

Vzdrževanje spletne strani

Ko nastane nova spletna stran, ima ta verjetno že nekaj vsebine in izgleda nared za uporabo. A zavedati se moramo, da tudi spletne strani potrebujejo določeno vzdrževanje. S tem povezana opravila služijo različnim namenom, nekatera zagotavljajo normalno delovanje in brezhibno prikazovanje spletne strani, druga pa hkrati skrbijo še za boljši obisk ali doseganje boljših prodajnih rezultatov.

V vsakem primeru je smiselno vzdrževanje spletne strani zaupati strokovnjakom, ki bodo pripravili dober načrt z realnimi rezultati. Pri tem se k vzdrževanju pogosto dodajo še nekateri drugi posegi, ki so zelo koristni za spletno stran.

Določene spletne strani podjetij, ustanov, agencij, posameznikov ter še česa so ves čas zelo dobro obiskane. K temu v veliki meri pripomore tudi storitev, ki se imenuje vzdrževanje spletnih strani. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tem področjem, nam vedo povedati, da je tovrstno vzdrževanje prav tako zelo pomembno kot pa njihova izdelava in tudi prenova, ki mora biti narejena na vsake toliko časa.

Vzdrževanje spletnih strani v praksi izgleda tako, da s podjetjem, ki nam je omogočilo izdelavo naše spletne strani, v stikih ostanemo vseskozi, tudi po tem ko je bila spletna stran že narejena in postavljena na svoje spletno mesto. V nadaljevanju je potrebno poskrbeti še za optimizacijo, ki nam bo omogočala, da se bomo ves čas nahajali na visokih pozicijah na spletu. Le na ta način bomo vseskozi vidni na spletnem mestu in ne samo na začetku ali pa le tu in tam, ko bi nekdo povsem po naključju prišel na našo spletno stran. Dobro pa je tudi, da na vsake toliko časa na svoje spletno mesto postavimo tudi kako zelo mikavno zadevo, ki bo privabila še vse tiste, ki do sedaj niso kliknili na naši spletno stran. Kaj bi to lahko bilo, pa nam bodo najlažje znali povedati vrhunski mojstri, ki se ukvarjajo z izdelovanjem, prenavljanjem in tudi primernim vzdrževanjem spletnih strani.

Kako na spletno stran privabiti nove obiskovalce?

Če iščemo nove obiskovalce oziroma stranke za svoj spletni posel, se pravzaprav vprašamo dvoje – kako optimizirati spletno stran in kako čim bolje izkoristiti spletno oglaševanje. To sta namreč dva pristopa, ki ponujata kar največji učinek.

Optimizacija spletne strani

Kako optimizirati spletno stran za spletne iskalnike? To ne bo enostavna naloga, a opravki te vrste lahko na dolgi rok zagotovijo odličen učinek. Optimizacija strani najprej pomeni prilagoditev samega spletišča, tako da je prikazovanje informacij urejeno in pregledno, delovanje strani pa hitro in brezhibno. To je povšeči tako uporabnikom kot spletnim iskalnikom. Nadalje pa se posvetimo tudi optimizaciji zunaj spletne strani. Pri tem se vprašanje, kako optimizirati spletno stran, nekoliko zakomplicira, saj pridejo v poštev zelo raznovrstni postopki, ki ne ponujajo vedno povsem opaznega učinka.

V vsakem primeru gre za to, da z optimizacijo iskalnikom pokažemo, da je spletna stran dobro delujoča, vredna zaupanja in tudi zanimiva za tiste, ki iščejo po relevantnih ključnih pojmih. Običajno to dosežemo tako, da spletno stran omenjamo tudi drugod po spletu in na drugih spletnih straneh objavljamo povezave nanjo.

spletna stran

Optimizacija spletnih strani za iskalnike

Ker velika večina obiskovalcev do spletnih strani dostopa s pomočjo iskalnikov, je vsekakor pametno poskrbeti, da se naša spletna stran med rezultati spletnih iskanj pojavlja čim višje na seznamu. Za to poskrbi optimizacija internet strani, ki je nujna za doseganje dobrih rezultatov na spletu. Nova spletna stran je namreč v iskalnikih neopazna, morda sploh ni uvrščena med rezultate, ali pa se skriva nekje na zadnjih straneh seznama. Optimizacija internet strani poskrbi za višjo uvrstitev, morda celo za skok na prvo mesto med rezultati za pogosto iskane izraze – to pomeni bistveno večji dotok obiskovalcev in lažje ter zanesljivejše doseganje rezultatov, ki smo jih zadali ob postavitvi spletne strani.

Nova spletna stran zahteva še kar nekaj dela in truda, če želimo zagotoviti uspeh. Bodo pa sadovi investicij hitro vidni, še posebej učinkovita je optimizacija internet strani, ki lahko celo naredi razliko med uspešnim in neuspešnim spletnim poslovanjem.

Kako opravljamo SEO?

Gotovo je najboljša možnost za uspešno optimizacijo ta, da za delo zaposlimo izkušenega strokovnjaka. Gre namreč za celo zbirko pomembnih opravil, ki jih moramo vestno opravljati na dolgi rok.

Nekaj sicer lahko postorimo tudi sami, predvsem na samem spletišču in pri predstavitvi vsebin obiskovalcem. To je tako imenovani on-site SEO, ki vključuje optimizacijo vsebin na spletni strani, pa tudi optimizacijo strežnika in prikazovanja spletišča. Sami lahko poskrbimo predvsem za to, da imamo na spletnih straneh svežo, zanimivo in relevantno vsebino, po kateri bodo iskalci dejansko iskali.

On site optimizacija je nujno potrebna, če si želimo, da se bo naša spletne stran čim bolj pogosto pojavljala na straneh znanih brskalnikov in bo tudi dovolj visoko uvrščena, da bo s tem privabila ogromno potencialnih novih strank. Če vsaj malce poznamo svet spletnih strani, vemo, da se uporabniki spleta najpogosteje ustavijo na prvih treh zadetkih, ki jih pokaže Googlov brskalnik.

On site optimizacija mora biti izvedena pravilno, saj le tako lahko pripomore k boljši optimizaciji spletnih strani. Seveda si vsi želimo, da bi bila naša spletna stran uvrščena čim višje, včasih pa nam to le stežka uspe in zato je dobro, da spoznamo čim več trikov, kako izvesti čim boljšo on site optimizacijo, ki bo pripomogla k prodaji naših izdelkov.

On site optimizacija se začne z raziskavo ključnih besed. Prave in koristne ključne besede so izredno pomembne za uspeh vsake spletne strani. Da ugotovimo, katere ključne besede so najbolj uporabne, moramo izvesti primerno raziskavo, ki jo lahko naredimo s primernimi spletnimi orodji, ki so v večini brezplačna.

Veliko več dela obsega off-site SEO, ki je tudi bolj dolgoročen. Vključuje pripravo dodatnih vsebin, objavljanje povezav na drugih straneh in podobne postopke, ki so lahko zelo zamudni, a ponujajo odlične rezultate.

Uspeh pri spletnem poslovanju je odvisen od številnih dejavnikov, ki jih nikoli ne moremo imeti povsem pod nadzorom. Lahko pa identificiramo tiste, ki imajo največji vpliv in jih lahko tudi v največji meri nadzorujemo. Tako bomo lahko z lastnim delom kar najbolj pripomogli h končnemu uspehu.