Različni leseni nadstreški so namenjeni različnim potrebam

Različne vrste in oblike nadstreškov so danes zelo razširjeni, saj so izjemno uporabni. Njihova glavna naloga je, da pred vremenskimi vplivi varujejo tisto, kar je pod njem. To je lahko avtomobil, kolesa, terasa in še marsikaj drugega. Na to in še več moramo tudi pomisliti pri njihovi postavitvi.

Razliko med nadstreški opazimo že na prvi pogled, saj se razlikujejo že po zunanjem videzu. Poleg oblike in velikosti pa je očitna razlika tudi v uporabljenih materialih. Med vedno bolj priljubljenimi so leseni nadstreški, saj se je les izkazal kot zelo trpežen naravni material.

Katere so najpogostejše razlike med lesenimi nadstreški?

Z lesenimi nadstreški lahko dosežemo različne možnosti zasnove, ki so odvisne predvsem od naših potreb in želja. Zato se razlikujejo predvsem po svoji velikosti, pri čemer je potrebno najprej razmisliti o njihovem namenu. Leseni nadstrešek za avtomobil ali kombi bo bistveno večji kot pa na primer nadstrešek za kolesa ali majhno teraso.

Drugi dejavnik, po katerem se leseni nadstreški bistveno razlikujejo, pa je tudi izbira vrste lesa. Njegova pravilna izbira bistveno vpliva na trajnost lesenih nadstreškov, prav tako pa na zunanji videz. Glede na napisano, je logično pričakovati, da se razlikuje tudi cena lesenih nadstreškov. Ta se razlikuje predvsem glede na njihovo velikost, zapletenost konstrukcije in uporabljenega materiala. 

Prednosti lesenih nadstreškov,

Če lesene nadstreške primerjamo s kovinskimi, hitro ugotovimo, da je izdelava lesnih preprosta in hitra, zaradi enostavne obdelave lesa pa tudi veliko bolj prilagodljiva. Poleg osnovne funkcije zaščite teras, vhodov ali avtomobilov, so leseni nadstreški tudi lep okras vsakega dvorišča ali vrta.

Če se lotimo postavljanja lesnih nadstreškov z obilico odgovornosti in poskrbimo za primerno vzdrževanje, potem je njihova življenjska doba dolga. Ob upoštevanju vseh zaščitnih dejavnikov pa tudi z njihovim vzdrževanjem nimamo veliko dela, le na izpostavljenih delih moramo poskrbeti, da ne pride do zastajanja vode.