PVC okna in vrata višjega ranga

Plastična stanovanjska oprema pri mnogih kupcih in uporabnikih ne zbuja posebnega zaupanja, saj ciljamo na dolgo življenjsko dobo in popolno zanesljivost. To so odlike, ki jih bolj pripisujemo kovinskim materialom, morda tudi opremi iz masivnega lesa, medtem ko plastika velja za slabšo možnost. A le redko se to izkaže za natančen opis dejanskega stanja – v resnici se PVC uporablja za izdelavo mnogih ključnih elementov v gradnji, tudi za tiste dele, ki morajo dolgo časa zanesljivo opravljati svoje delo, to so recimo vodovodne cevi ali kritine za strehe. Tako smo lahko prepričani, da bodo tudi kakovostno izdelana PVC okna in vrata lahko svojo nalogo opravila brezhibno. Pravzaprav nam PVC pri tej opremi ponuja kar nekaj edinstvenih prednosti, ki jih pri lesu, aluminiju in drugih materialih preprosto ni.

Ravno zato so predvsem PVC okna priljubljena izbira pri opremljanju sodobnih stanovanj. PVC v tem primeru prepriča s prednostmi, ki se kažejo že ob nakupu, pa tudi kasneje pri dolgoročni uporabi. Enako velja za PVC vrata, imamo pa pri teh pogosto nekaj več izbire in prednosti PVC-ja morda ne pridejo toliko do izraza.

Zakaj radi izbiramo PVC okna?

Gotovo lahko že ob hitrem pregledu ponudbe takoj prepoznamo nekaj ključnih odlik, ki jih imajo plastična okna. Tako bo ta ponudba bržkone prepričala širok krog kupcev, ki iščejo okna za svoje stanovanje, še posebej če niso pripravljeni na kakšne večje investicije za razkošno opremo.

Za PVC okna so značilni dovršeni okenski profili

PVC okna pritegnejo največ pozornosti z ugodno ceno. Že res, da ni pametno izbirati najcenejše opreme in so stroški običajno povezani s kvaliteto, a včasih najdemo zelo posrečene kompromise, pri katerih ne bo treba žrtvovati kakovosti in dobre izkušnje. Pri oknih se to hitro pokaže. Cenovno ugodna PVC okna so namreč še vedno dobro izdelana in ponujajo vrhunske lastnosti, ugodna cena je zgolj posledica dostopnosti materiala, ki ga brez težav pridobivamo in oblikujemo. Obdelava lesa ali aluminija razumljivo pomeni višjo ceno, a še zdaleč višja cena ne pomeni višje kvalitete v tem primeru.

Nizka cena pa nam prav nič ne pomaga, če se ne moremo zanesti na funkcionalne odlike svojih oken. A tudi tu so plastična okna v prednosti, saj uporabljamo za okna PVC profile, ki jih je možno zelo natančno oblikovati in izdelati. V poštev pridejo napredne rešitve, predvsem izdelava profilov z več skrbno oblikovanimi komorami za vrhunsko toplotno in zvočno izolacijo. Takšnih prilagoditev drugi materiali ne omogočajo, zato so PVC okna bolj prepričljiva ravno s tistimi lastnostmi, ki jih pri oknih najbolj cenimo. Na voljo imamo kakovostne PVC profile, pa tudi druge elemente je možno brez težav povsem prilagoditi svoji funkciji, tako da poleg odličnih izolacijskih lastnosti pričakujemo tudi prijetno uporabniško izkušnjo.

Piko na i pa doda še posrečen videz PVC oken. Treba je sicer priznati, da z estetskega vidika za okna PVC ni najboljša izbira, pogosto bolj cenimo les, pa tudi kovinski finiš lahko ustvari zelo atraktiven učinek. A z obdelavo PVC-ja lahko naredimo veliko razliko in nadgradimo osnovni izgled plastičnega okna. Brez težav okenske profile obarvamo, pripravimo jih lahko tudi v imitaciji lesa ali drugih materialov. Tako še vedno lahko dosežemo čudovit izgled, ki se bo ujel s podobo objekta.

PVC okna v stanovanju ustvarijo prijeten ambient

Napredna PVC okna

Čeprav plastična okna, pa tudi PVC vrata, pogosto nastopajo predvsem z ugodno ceno oziroma z neprekosljivim razmerjem med ceno in kakovostjo, najdemo kar nekaj ponudbe tudi med dražjimi izdelki, s katerimi lahko dosežemo še boljše učinke. Omenili smo že dovršene okenske profile z odličnimi izolacijskimi lastnostmi. A za okna večino toplotne prehodnosti predstavlja steklena površina. Prilagodljive PVC profile je možno enostavno opremiti z večslojno zasteklitvijo, pripravimo lahko tudi tri plasti debelejših steklenih plošč, med katerimi je inerten plin ali zrak za boljšo izolacijo.

Takšne in drugačne napredne rešitve približajo PVC okna tudi zahtevnejšim uporabnikom, ki ciljajo na posebne učinke. Ravno zato se takšna okna pogosto uporabljajo tudi v drugih objektih, ne le v hišah in stanovanjih.

PVC okna in vrata

Podobne odlike kot okna imajo seveda tudi PVC vrata, saj večina prednosti izhaja prav iz lastnosti materiala. Prav tako lahko izdelamo zelo dovršene izdelke, predvsem se uporabljajo PVC vhodna vrata, kjer cenimo nekaj dodatne prilagodljivosti. Za takšna vrata je značilno, da pogosto omogočajo uporabo raznih dodatkov, predvsem sodobnih varnostnih sistemov in pametnih mehanizmov. Seveda pa najbolj prepričajo z odličnim tesnjenjem in vrhunskimi izolacijskimi lastnostmi, pa tudi s prijetno uporabniško izkušnjo pri redni uporabi na dolgi rok.

Tako so PVC vhodna vrata priljubljena izbira tistih, ki cenijo zaokrožen nabor ključnih prednosti pri svoji stanovanjski opremi. Spet lahko pričakujemo dokaj nizko ceno, kar pa pri vhodnih vratih ni nujno velika prednost. Medtem ko PVC okna pogosto naročamo v večjem številu, morda jih potrebujemo celo kakšnih deset ali dvajset, bomo verjetno potrebovali le ena vhodna vrata za glavni vhod. Tako si lahko privoščimo malo boljšo izvedbo, ki pa jo vsekakor dobimo tudi med PVC vrati. Ta oprema se izkaže za prepričljivo izbiro pri opremljanju sodobnih bivališč!