Prezračevanje z rekuperacijo

Svežina zraka v prostoru je ključnega pomena za kvalitetno in prijetno bivanje. Rekuperacija je v tem primeru odlična izbira, saj bo prezračevanje prostora z rekuperacijo prijetno. Rekuperacijo  omogoča keramični izmenjevalnik toplote ali rekuperator, ki iz prostora črpa topel zrak ter shranjuje zbrano toploto. Slednjo nato odda v hladnejši zunanji zrak. Svež zunanji zrak se v napravi za prezračevanje tudi filtrira, kar pomeni da ne vsebuje raznih zunanjih ali pa prašnih delcev, ki bi morebitno lahko povzročali razne alergije.

Kakšne so prednosti in slabosti rekuperacije in zakaj se odločiti za tak način prezračevanja

Rekuperacija ima mnogo pozitivnih prav tako pa tudi nekaj negativnih lastnosti, ki bi morda posameznike znale odvrniti od namestitve rekuperatorja zraka v njihovo hišo ali pa katerikoli drugi objekt. Na trgu danes  obstajata dve vrsti rekuperacije prva je centralna, kjer cevi iz vseh prostorov vodijo v en prostor, drugi pa je centralni sistem za prezračevanje, kjer je v vsakem prostoru neposredno na zunanjo steno nameščen rekuperator.

Z rekuperacijskim sistemom boste vnesli v svoj dom svežino, saj rekuperacija poskrbi da je zrak v prostoru vedno svež in čist, tak način prezračevanja je zelo primeren tudi za vse, ki se spopadajo z nadležnimi alergijami, saj v prostor z svojim prezračevanjem ne vnaša prahu. Rekuperacija je tudi zelo varčen način prezračevanja pri ogrevanju, s čimer boste prihranili kar nekaj denarja.

Poleg dobrih lastnosti rekuperacije pa se žal najdejo tudi malce manj dobre lastnosti. To pa so da velikokrat v notranjost prihajajo zvoki iz okolja, prav tako pa je včasih zaznati tudi smrad, ki prihaja iz bližnje okolice. 

Kako do kvalitetnega sistema prezračevanja z rekuperacijo in kje dobiti vse potrebne informacije?

Kvaliteten prezračevalni sistem vam bodo namestili usposobljeni strokovnjaki na tem področju, na primer Prezracevanje.si. Zelo pomembno je, da imajo kar nekaj izkušenj, saj je to delo zahtevno. Vse informacije glede rekuperacije so na voljo na spletu, kjer so podana tudi mnenja ljudi, ki so se odločili za tak način prezračevanja.