Prenova mansarde v moderne stanovanjske prostore

Neizkoriščene površine v stanovanju so lahko le izguba, lahko pa so priložnost, da jih preuredimo v uporabne prostore. Predvsem nam to dopušča mansarda, kjer običajno nimamo kakšnih drugih namenov oziroma prostora ne izkoriščamo, morda imamo tam le kakšno skladišče. Če se lotimo prenove mansarde, lahko dosežemo odlične rezultate.

Gotovo pa prenova mansarde zahteva kar nekaj dela. Točen postopek je odvisen od tega, kakšne načrte imamo in kakšen rezultat želimo doseči. Morda dela ne bo tako veliko oziroma večinoma ne bo posebej zahtevno, lahko pa je prenova zelo obsežna in bo treba posegati tudi v glavno nosilno konstrukcijo. Ključna je torej dobra priprava.

Kaj bo treba opraviti pri prenovi mansarde?

Med ključnimi nalogami je priprava dobro izoliranih prostorov, ki bodo primerni za bivanje. Mansarda v izhodišču verjetno ne bo dobro izolirana, zato je izdelava izolacije pogosto nujno opravilo, preden sploh lahko začnemo prostore dejansko urejati. Na srečo lahko dokaj enostavno izdelamo dobro izolacijo, kar nam omogočajo suhomontažni izolacijski sistemi. Na voljo imamo dobre rešitve, ki se jih splača izkoristiti.

Prav tako moramo mansardo dobro opremiti z vsemi potrebnimi napeljavami, ki jih v izhodišču prav tako ne bo. Le redko imamo v podstrešnih prostorih že dobro urejen dostop do električnega omrežja, kanalizacije in vodovoda. Res pa je, da s tem morda ne bo kakšnih velikih težav, odvisno od tega, kakšno adaptacijo sploh načrtujemo.

Koliko bo stala prenova mansarde?

Pogosto vprašanje je, kako draga bo prenova mansarde. Težko je reči, koliko bo projekt stal, saj se srečujemo z zelo raznovrstnimi opravki in stroški. Seveda lahko pričakujemo, da bo večino stroškov povzročila gradnja, a tu gre pretežno za suhomontažne posege, ki niso pretirano zahtevni, zamudni in dragi. Veliko nas lahko stane nakup opreme, če urejamo moderne stanovanjske prostore, a čisto možno je, da bo prenova mansarde presenetljivo ugodna.