Posteljnina 200x200 in ustrezne dimenzije glede na velikost ležišča

Oprema v spalnici mora biti kar se da usklajena. Vsak detajl namreč odloča o tem, kako mirno in kakovostno bomo spali, še posebej očitno pa to velja za posteljnino, s katero smo stalno v stiku. Tako se splača nekaj premisleka vložiti v izbiro ustrezne posteljnine, predvsem ustreznih dimenzij glede na velikost ležišča.

Pri izbiri se lahko nekoliko opečemo, če ne upoštevamo pravih mer. Opravka imamo z različnimi številkami, ob katerih se lahko nekoliko zmedemo, na koncu pa s posteljnino ne bomo zadovoljni. Ne moremo se vedno zanesti na splošne nasvete – posteljnina 200x200 recimo velja za precej vsestransko, a ne moremo računati, da bo res posrečena za zakonsko posteljo, ki ima takšne dimenzije, prav tako ne bo v redu za enojne postelje, ki so bistveno manjše. Samo usklajene dimenzije lahko vodijo do prijetnega spanca, zato je treba poznati ustrezne mere na tem področju, kar upoštevamo tako pri izbiri ležišča kot posteljnine.

Na koncu pa moramo seveda vedeti, da dimenzije še niso vse, kar moramo upoštevati pri izbiri posteljnine. Tako recimo posteljnina 200x200 še ne bo avtomatsko ustrezna samo zato, ker s svojimi dimenzijami odgovarja našemu ležišču. Obstajajo še mnoge druge lastnosti, ki jih moramo upoštevati, tudi takšne, ki so še bistveno bolj pomembne od samih dimenzij. Navsezadnje imamo pri dimenzijah tudi nekaj tolerance.

Kakšnemu ležišču ustreza posteljnina 200x200?

V praksi moramo torej dimenzije posteljnine kombinirati z dimenzijami ležišča. Kako izgleda to usklajevanje? Poznati moramo predvsem vse relevantne dimenzije.

Posteljnina 200x200 meri 200 x 200 centimetrov, torej lahko brez težav prekrije tudi večjo posteljo. A pustiti moramo nekaj dodatne širine, da nas odeja prekrije, ko ležimo pod njo, zato je takšna posteljnina primerna za ležišča, ki po širini merijo 140 ali maksimalno 160 centimetrov. To so francoske postelje, izvorno namenjene za dve osebi, se pa včasih uporabljajo tudi samostojno.

Tako je posteljnina 200x200 s svojimi dimenzijami ustrezna za francoske postelje, čeprav je veliko večja od samega ležišča. To pomeni, da bomo lahko udobno zaviti v odejo, ne da bi je zmanjkalo. Ugotovimo seveda, da je velikost posteljnine vezana na velikost odeje, ne na dimenzije ležišča, kar moramo vedno upoštevati. Posteljnina 200x200 ustreza manjšim posteljam, medtem ko večje zakonske postelje, ki merijo 200 x 200 centimetrov zahtevajo večjo posteljnino.

Posteljnina 200x200 je dovolj velika, da omogoča udobno uporabo na francoski postelji

Posteljnina 200x200 in manjše postelje

Je lahko posteljnina 200x200 uporabna na manjših posteljah? Navsezadnje imamo običajno cilj, da posteljo lepo prekrijemo z odejo, tako da ni kakšnih zadržkov, da večje posteljnine ne bi mogli uporabljati na manjših posteljah. Po tej logiki bi bila lahko uporabna posteljnina 200x200 tudi za enojne postelje, ki sicer merijo 90x200 ali 100x200. A v praksi to ni tako dobra ideja, hitro se izkaže, da prevelika posteljnina lahko zelo moti spanec.

Za enojne postelje je ustrezna posteljnina 140x200, ki je idealna glede na dimenzije ležišča. Ponuja zadostno velikost za velike odeje, hkrati pa je dovolj majhna, da na enojni postelji ne moti spanca. Posteljnina 140x200 seveda dopušča nekaj tolerance, včasih lahko na enojni postelji uporabimo tudi večjo posteljnino, a to ni priporočljivo.

Posteljnina 200x200 ima sicer že tako možnost uporabe na različnih posteljah, saj poznamo različne standarde za dvojne oziroma francoske postelje. Te lahko merijo po širini 140 ali 160 centimetrov, zato mora biti standard posteljnine prilagojen za obe meri. A prav tako pridejo lahko v poštev še nekateri drugi posebni primeri.

Posteljnina 200x200 in posebne dimenzije

Postelje se pojavljajo v različnih dimenzijah, tudi ležišča ustrezajo različnim standardom. Posledično se tem meram prilagajajo še kompleti posteljnine. Najbolj značilne posebnosti so postelje za višje uporabnike, te po dolžini običajno merijo 220 cm. Tako je najboljša izbira za enojno posteljo posteljnina 140x220, za širše postelje pa prilagodimo širino.

Posteljnina 200x200 se lahko lepo uskladi s preostalo opremo in prostorom

220 cm je standard za postelje za višje uporabnike, zato imamo v ponudbi na voljo tudi pestro zbirko kompletov posteljnine s takšnimi dimenzijami. Računamo lahko na to, da bomo dobili ustrezne rešitve ne glede na dimenzije ležišča, če le sledimo določenim standardom. Posteljnina 140x220 je kar pogosta, medtem ko ima posteljnina 200x200 za takšno višino na voljo alternativo, to je seveda posteljnina 200x220. Za večje postelje je treba dimenzije ustrezno prilagoditi, zanimivo pa je, da je lahko posteljnina 200x220 primerna tudi za nekatere druge večje postelje, ne le za tiste, ki merijo 220 cm po višini.

Prav tako poznamo še nekatere druge posebne primere, ki zahtevajo prilagoditev dimenzij posteljnine. To so recimo otroške postelje, ki so običajno manjše. Seveda lahko tudi otroci že kmalu uporabljajo enojno posteljo, a prej imajo manjša ležišča, ki jim je treba prilagoditi posteljnino. Spet je najbolje, da se držimo standardov, saj ni nujno, da bomo vedno našli ustrezno posteljnino za vsa mogoča ležišča. Kaj lahko se zgodi, da ponudbe enostavno ne bo, zato bo treba uporabiti večjo posteljnino. Pride do enakih težav, kot če bi se posteljnina 200x200 uporabljala za enojno posteljo, s tem da so otroci pogosto še bolj zahtevni pri tej opremi.