Pametna vrata z naprednimi funkcionalnostmi

Na prvi pogled se vrata med seboj ne razlikujejo kaj dosti. V vsakem primeru imajo isto nalogo, namreč to, da omogočajo prehod v notranjost objekta ali prostora, hkrati pa preprečijo prehod nepovabljenim obiskovalcem. In to nalogo z odliko opravljajo praktično vsa vrata, ne glede na cenovni razred, uporabljene materiale in druge značilnosti dotičnega izdelka. A v resnici se pri uporabi vrat hitro pojavijo še mnoge razlike, na katere bomo gotovo pozorni že ob izbiri vrat. Posebej velika je razlika, če uporabljamo sodobna pametna vrata, ki imajo nekatere napredne mehanizme za posebne funkcionalnosti. S takšnimi vrati lahko dosežemo zelo dober učinek v različnih okoljih, čeprav gre še vedno za vrata, ki imajo prav to osnovno nalogo, da omogočajo prehod v notranjost objekta.

Pametna vrata se dejansko uporabljajo v zelo različnih okoljih in z različnimi nameni. Ponujajo namreč širši nabor uporabnih funkcionalnosti, ki jih na različne načine izkoristimo. To pomeni, da bomo morali pri izbiri nekaj več truda in pozornosti nameniti primerjanju različnih rešitev, da bomo na koncu z vrati res zadovoljni. Pogosto so to avtomatska vrata, ni pa to nujno. Včasih so pametna vrata na drsnih vodilih, morda so to industrijska vrata ali celo zapornice s pametnimi mehanizmi, lahko pa so pametna tudi čisto običajna vhodna vrata za stanovanje. Vse to so opcije, ki jih lahko dobro izkoristimo, če poznamo njihov potencial.

Pametna vrata lahko vizualno povsem prilagodimo okolju

Pametna vrata za stanovanje

Pametna vrata za stanovanje so morda najslabši primer takšnih vrat, saj jih uporabljamo v okolju, kjer običajno nimamo kakšnih posebnih potreb in zahtev, tako da vse funkcionalnosti naprednih vrat ne pridejo toliko do izraza. A vseeno si takšna vrata najlažje zamislimo in spoznamo, kako bi jih lahko tudi sami dobro uporabili.

V stanovanju potrebujemo kakovostna vhodna vrata s protivlomno zaščito. Delovati morajo brezhibno, saj jih uporabljamo prav vsak dan, običajno kar večkrat na dan. Pričakujemo torej nemoteno uporabo skozi dolga leta, vrata pa morajo biti odporna tudi na mnoge zunanje obremenitve, predvsem na vremenske dejavnike. Že vse to je lahko velik zalogaj, zaradi katerega se splača izbrati kakovostna vrata. Pametna vrata pa poleg teh zahtev izpolnjujejo še nekatere želje, ki pridejo do izraza pri redni uporabi.

Predvsem je dobrodošlo to, da lahko takšna vrata upravljamo na daljavo. Običajno se sistem povezuje z domačim omrežjem in do njega dostopamo tudi preko interneta, ni pa to nujno, če želimo zagotoviti popolno varnost. Vsekakor je dobrodošlo to, da lahko recimo kar iz službe preverimo, ali so pametna vrata zaklenjena ali ne. Prav tako jih lahko na daljavo odklenemo ali zaklenemo, morda tudi odpremo in zapremo. Te funkcije so nadvse uporabne tudi za tiste, ki si sprva morda ne predstavljajo, zakaj bi te možnosti sploh potrebovali. Ne bo več težav s ključi, prav tako ne bo treba skrbeti glede zaklepanja in odklepanja.

Pametna vrata imajo napredne mehanizme za zaklepanje. Upravljamo jih na različne načine, lahko na daljavo, lahko pa tudi s prstnim odtisom, s kartico ali čipom, s kodo ali celo zgolj z nasmehom, če vrata delujejo s prepoznavanjem obraza. Vsi ti sistemi so zelo prilagodljivi in odlično odgovarjajo na želje bolj ali manj zahtevnih uporabnikov.

Pametna vrata v sistemu pametnega doma

Nadalje se pametna vrata odlično povezujejo z drugimi komponentami pametnega doma. Nastavimo lahko specifične urnike, po katerih se upravlja delovanje vrat. Če so to avtomatska vrata, lahko uredimo samodejno odpiranje in zapiranje. Nastavimo urnik, po katerem se vrata samodejno zaklepajo, lahko tudi prepoznajo, kdaj nas ni doma. Tudi če jih pozabimo zakleniti, se bodo torej zaklenila sama.

Prav tako lahko delovanje vrat uskladimo z drugimi kriteriji. V večjem pametnem domu imamo mnoge naprave, ki nam ponujajo uporabne informacije za upravljanje stanovanjske opreme. Dodatne funkcije odpira uporaba pametnih senčil, prav tako lahko s pametnim centralnim sistemom upravljamo drugo opremo na vhodu, recimo digitalno kukalo, nadzorno kamero ali domofon.

Pametna vrata za poslovno rabo

Še bolje se bodo pametna vrata obnesla v poslovnem okolju. Tam so recimo značilna avtomatska drsna vrata, ki že imajo samodejne mehanizme za odpiranje in zapiranje. To niso nujno pametni sistemi, hitro pa prepoznamo potencial, ki ga prinašajo dodatne možnosti nadzorovanja in upravljanja delovanja. Avtomatska drsna vrata lahko upravljamo na daljavo in nastavimo določene urnike delovanja, poskrbimo tudi za optimalno varnost in možnost različnih načinov uporabe. Še posebej so te opcije dobrodošle v primeru, da vrata upravlja več uporabnikov.

Pametna vrata omogočajo nove možnosti uporabe

Ne pozabimo še na to, da so pametna vrata običajno zelo dovršena in lepo oblikovana. Takoj dajejo vtis prestiža, kot dovršena steklena drsna vrata. Veliko možnosti imamo pri oblikovanju in izbiri materialov, pravzaprav tu ni kakšnih posebnih ovir, saj za pametna vrata pravzaprav potrebujemo le pametni mehanizem za upravljanje delovanja, ki se lahko vgradi v različne vrste vrat. Pametna so lahko steklena drsna vrata, lahko pa tudi običajna krilna vrata, vrtljiva vrata, industrijska vrata in druga vrata v najrazličnejših delovnih okoljih, kjer bomo možnosti pametnega upravljanja kar najbolje izkoristili.