Napotki za pravilno izbiro varilnega aparata

Dan danes je ponudba varilnih aparatov tako široka, da je zelo težko izbrati tistega pravega in zares kvalitetnega, ki bo dolgo služil svojemu namenu. Preden se odpravite po vaš  novi varilni aparat, morate biti  prepričani, da veste kaj sploh iščete, saj so naprave na voljo v zelo široki ponudbi na Iskra-varjenje.si. Posebej pozorni morate biti denimo na to, katero tehniko varjenja boste uporabljali, saj so od slednje odvisne lastnosti, ki jih bo moral ponujati za vas idealen varilni aparat. Ne smete pozabiti, da morate za varjenje imeti tudi dovolj ustreznega znanja, saj si lahko drugače močno poškodujete vaše oči.

Kaj je varilni aparat?

Varilni aparat  se uporablja za kombiniranje delov, katerih material je bodisi železo, nerjaveče jeklo ali aluminij. Obstajajo tri različne tehnike varjenja, ki pa so  elektroobločno varjenje, plamensko varjenje in varjenje z vročim železom. Aparat za elektroobločno varjenje je v resnici električni transformator, ki se napaja iz omrežnega toka, opremljen je z  elektrodo, ki je na splošno izdelana iz kovinske žice ta pa  omogoča varjenje delov, tako da proizvaja tok pri visoki intenzivnosti in pri zelo visoki temperaturi.

Vrste varjenja 

Varjenje se loči na dve osnovni vrsti. Prva vrsta varjenja je elektroobločno varjenje, ki je brez pritiska in MIG-MAG postopek s pritiskom. Pri elektroobločnem varjenju se dva kosa to sta običajno kovini enake vrste na stičnem mestu stalita in spojita brez ali z dodatnimi snovmi. Potrebna energija se dovaja od zunaj.

 Najbolj pogosto  uporabljena postopka varjenja sta med drugimi elektro varjenje z elektrodo in varjenje z zaščitnim plinom. Pri varjenju morate obvezno nositi delovno zaščito ter imeti za seboj nekaj izkušenj, saj se lahko v nasprotnem primeru zelo močno in hudo poškodujete. 

Med varjenjem morate nujno nositi zaščitna očala, rokavice, zaščitno obutev ter zaščitno obleko. Brez teh osnovnih zaščitnih pripomočkov se varjenja pod nobenim pogojem ne smete lotiti, saj boste tako sami sebi naredili zelo veliko škodo.