Lesni peleti cenik predstavljajo uporabnikom varčnih kurilnih naprav

Kurjenje z lesom je priljubljena izbira za tiste, ki dobro poznajo lastnosti sodobnih kurilnih naprav in predvsem potencial ugodnih kuriv, ki jih lahko izkoristimo za pridobivanje energije za ogrevanje. Pogosto se uporabljajo kotli na pelete, ki so priljubljeni predvsem v sodobnih novogradnjah, kjer dobro izkoristimo zmogljivost in varčnost takšnega sistema, če imamo izolirane stanovanjske prostore. Seveda je možno tak kotel vgraditi tudi v starejše objekte, ki jih na ta način zanesljivo ogrevamo. Imamo pa med kurilnimi napravami, ki delujejo na lesno biomaso, še druge izvedbe, ki uporabljajo druge vrste lesa. Načeloma imajo lesni peleti cenik zelo ugoden, še posebej v primerjavi z drugimi vrstami energentov. Kaj pa v primerjavi z drugimi vrstami lesne biomase?

Možnosti imamo več, peleti so le ena opcija. Druga značilna izbira so drva, za katere moramo imeti drugačne kurilne naprave. Prav tako se lahko odločimo za kurjenje z briketi in sekanci, kar je včasih zelo posrečena rešitev za ogrevanje. Veliko je odvisno prav od tega, kje lahko dobimo lesno biomaso in koliko bo treba zanjo plačati. S tega vidika imajo lesni peleti cenik zelo relevanten, saj na tej podlagi sklepamo pomembne odločitve. Ugotoviti moramo, katera opcija je v določeni situaciji najbolj ugodna.

Lesni peleti cenik pogosto primerjajo s poleni in drugimi vrstami lesa

Čeprav se na prvi pogled zdi, da so razlike lahko precej velike in močno vplivajo na končno izkušnjo, v resnici ne tvegamo veliko, če se odločamo med kurilnimi napravami na različne vrste lesa in lesne biomase. Izkoristki so primerljivi, cene pa tudi niso tako različne, da bi se morali s tem posebej obremenjevati. A seveda je dobro vedeti, kaj lahko pričakujemo od posameznih vrst energentov.

Kdaj imajo lesni peleti cenik zelo ugoden?

Med najcenejše energente nasploh se gotovo uvrščajo tudi lesni peleti, cenik je namreč konkurenčen v primerjavi s praktično vsemi alternativami, seveda z izjemo toplotnih črpalk, ki pridobivajo energijo iz okolja skoraj brezplačno. Tudi pri peletih pa imamo več možnosti, ki odločajo o tem, kakšna bo končna cena.

Sami se moramo namreč odločiti za nakup peletov, ki jih najdemo v dokaj pesti ponudb. Lesni peleti so izdelani iz različnih drevesnih vrst, pogosto so tudi mešani, za nameček pa imamo različne kakovostne razrede, ki določajo izkoristek in druge pričakovane lastnosti pri uporabi peletov. Vsi ti faktorji vplivajo tudi na ceno, kar pomeni, da se lahko s premišljenim odločanjem izognemo previsokim stroškom. Kdaj imajo lesni peleti cenik zelo ugoden? Predvsem v akcijskih ponudbah in pri izbiri peletov iz nižjega kakovostnega razreda.

Včasih se splača varčevati in tudi od cenejših peletov pričakujemo odlične izkoristke. V sodobnih kurilnih napravah lahko uporabljamo raznovrstne pelete ne glede na ceno, razlike v praksi pa morda ne bodo velike. Če nam je prioriteta cena, peleti v akcijski ponudbi lahko premostijo tudi razliko v kakovosti, saj prihranek pokrije razliko v zmogljivosti oziroma izkoristku pri ogrevanju. Še posebej pri nakupu večje zaloge, s katerim lahko veliko prihranimo. Seveda se ni treba odločati za prav najcenejše pelete, včasih so precej ugodni tudi kakovostni peleti, če znamo najti dobro ponudbo.

Predvsem imajo lesni peleti cenik ugoden zato, ker nastanejo kot stranski produkt gozdarskih opravil

Včasih imajo lesni peleti cenik ugoden tudi pri visoki kvaliteti

Cena je med drugim odvisna od razpoložljivosti materiala, zato lahko včasih dobimo dokaj ugodne pelete, tudi če je kakovost visoka. Tako so recimo morda poceni smrekovi peleti, ki jih ni težko dobiti. Pogosto se peleti izdelujejo prav iz iglavcev, ki imajo dobre lastnosti pri kurjenju v sodobnih kurilnih napravah. Uvrščajo se v višji kakovostni razred, a hkrati ohranjajo precej ugodno ceno, kar je odlična priložnost za dober nakup, če pazimo na to, kakšna bo cena. Peleti se bodo odlično obnesli, stroški pa ne bodo visoki.

Smrekovi peleti seveda niso edina možnost, najdemo še pestro ponudbo drugih drevesnih vrst. Pri nas so recimo priljubljeni bukovi peleti, ki so zaradi razpoložljivosti prav tako poceni. Posebej ugoden pa imajo lesni peleti cenik v primeru, da gre za mešane vrste lesa, tako material velja za manj kakovostnega in je tudi cena nižja. Z dobro izbiro sicer lahko dobimo dovolj kakovostne pelete po ugodni ceni.

Kakšen imajo lesni peleti cenik v primerjavi z drugim lesom?

Lesni peleti so ena vrsta lesne biomase, sodobne kurilne naprave pa lahko kurijo tudi druge vrste lesa, ki morda ponujajo drugačne izkoristke in posledično ugodnejšo ceno. Načeloma imajo lesni peleti cenik dokaj ugoden tudi v primerjavi z drugimi vrstami lesa, a v praksi lahko najdemo tudi cenejše variante.

Predvsem se kot cenejše izpostavljajo drva, kar sicer ni vedno res. Vse je odvisno od tega, kje drva dobimo in koliko nas stanejo, saj so ponudbe za kakovostna sušena drva lahko tudi precej drage. A primerljiv material res pokaže določeno razliko v ceni, in tu imajo lesni peleti cenik praviloma nekoliko dražji, medtem ko so drva cenejša. Z vidika cene in izkoristka se drva običajno bolj splačajo, a to še ni zadosten razlog, da se dejansko odločimo za kurjenje na drva, saj imajo peleti tudi druge prednosti.