Kdaj je potrebna menjava zobatega jermena?

Zobati jermen je ključni kos opreme pod pokrovom motorja avtomobila. Skrbi za učinkovit prenos sil pri delovanju motorja, ob tem poganja še nekatere druge komponente celotnega sistema. Vsekakor ima izredno pomembno nalogo, ki je ne moremo kar zanemariti – v primeru, da se jermen poškoduje, lahko pride do velikih težav in avto ne bo več deloval. Na srečo so jermeni precej zanesljivi in menjava zobatega jermena ne bo tako pogosta. 

Običajno je čas za menjavo ob velikem servisu avtomobila, to pa se opravlja na vsakih 5-10 let oziroma med 100.000 in 200.000 prevoženimi kilometri. Seveda je pametno že prej vsaj preveriti stanje kritičnih komponent avtomobila in ugotoviti, ali bo morda potrebna menjava že pred velikim servisom.

Kako ugotovimo, ali je potrebna menjava zobatega jermena?

Včasih imamo dober razlog, da preverimo stanje jermena. To običajno prepoznamo, ko zaznamo spremembe v delovanju motorja. Motor ne deluje več tako gladko, slišimo tudi značilno tiktakanje in grobo delovanje motorja, v prostem teku jermen drsi z zobnikov … Torej lahko tudi sami prepoznamo prve znake težav, ki kličejo k zamenjavi zobatega jermena.

Druga opcija je seveda ta, da zapeljemo k mehaniku. Ni treba serviserjev obiskovati le ob rednih pregledih, saj imajo odlično ponudbo tudi za druge situacije. Vedeli bodo, kdaj zamenjati zobati jermen, saj lahko enostavno preverijo stanje in tveganje.

Koliko stane menjava zobatega jermena?

Gotovo se vprašamo tudi to, koliko stane menjava zobatega jermena. V sklopu velikega servisa se nekateri stroški poravnajo že s ceno samega pregleda, tako da ne bo treba posebej plačevati za pregled in delo. Bo pa treba plačati nadomestne dele, če je zamenjava potrebna.

Tako menjava zobatega jermena prinaša določene stroške, ki so lahko precej visoki. Točna cena je odvisna od znamke, modela in letnika, o tem se je pametno prepričati že vnaprej.