Kako se izogniti kršitvi patentov, preden se zgodi kršitev patenta

Morda ne bo mogoče popolnoma odpraviti tveganja zahtevka za kršitev patenta oziroma za kršitev vašega izuma. S temeljitimi raziskavami in premišljenim načrtovanjem pa lahko zmanjšate verjetnost, da vaš patent krši obstoječi zahtevek. Da bi se izognili kršitvi patentov, zagotovite, da bo vaša inovacija pozneje uspešno prestala preizkus dobesedne kršitve in zahteve doktrine enakovrednih. 

Proces imenovan kršitev patenta preiskuje posebne patentne zahtevke, na katere lahko krši vaša predlagana inovacija. Rezultat te vrste raziskav je ocena tveganja kršitve obstoječega patenta z vašo novo tehnologijo. Da bi se izognili kršitvam patentov je najbolje, da v teh postopkih sodelujete z zanesljivim zastopnikom, najdete ga na Patent.si.

Kako poteka postopek iskanja kršitev patenta

Vedno je pametno, da se za pomoč obrnete na strokovno usposobljene strokovnjake, ki vam bodo pomagali pri celotnem procesu, ki zadeva kršitev patenta. Koristno je tudi, da pregledate rezultate poročila o tehnološki vitalnosti, ki ocenjuje novost vaše ideje in podobnega stanja tehnike. Naložbe v tovrstne raziskave kažejo skrbnost pri prihodnjih primerih kršitev. 

Čeprav je ta postopek podoben iskanju patentabilnosti, sta si postopka si različna, ker imata različne namene. Cilj prve raziskave je oceniti verjetnost kršitve, medtem ko se iskanje patentabilnosti osredotoča na dokazovanje novosti. Izogibanje dobesedni kršitvi vključuje tudi pisanje okoli obstoječih zahtevkov. Jezik vaše patentne prijave lahko zoži obseg vaše prijave in iz tega izhajajočega patenta, kar lahko pozneje zmanjša tveganje za kršitev patenta.

Opravite preizkus doktrine enakovrednosti 

Ni dovolj, da se izognemo dobesedni kršitvi. Vaš izdelek lahko preverite s patentirano tehnologijo na tri načine, ki se nanašajo na funkcijo, način in rezultat, ki ga dosežemo z napravo. To je znano kot test trojne identitete. Tudi če je vaš izdelek videti drugače, je lahko vseeno kriv za kršitev patenta, če ima v bistvu enako funkcijo na skoraj enak način, da doseže enak rezultat, kot opisuje patent.