Kako narediti vožnjo s skirojem bolj varno?

Vožnja s skirojem je vse bolj priljubljen in popularen način premikanja! Vendar tako kot je zabavno je lahko tudi nevarno in v uredništvo našega portala smo prejeli pismo zgroženega očeta, ki pravi takole:

Videl sem osemletno deklico, ki se je brez čelade vozila po pločniku na električnem skuterju. Poleg tega, da v njeni bližini ni bilo nikogar od odraslih, je vozila po nevarni cesti, po kateri so vozili tovornjaki in avtobusi. Grozno

-Zgrožen oče, 34 let

Vse pogosteje je videti otroke, ki dirkajo po ulicah z električnimi skiroji in to pogosto vozijo brez čelade.

skiro za otroke

Podobne prizore je mogoče videti povsod vsak dan – otroci se vozijo brez čelad in divjajo po parkih, pločnikih in cestah. Vse pogosteje se vidi, da jih starši brez kakršne koli zaščite vozijo tudi na svojih skuterjih.

Vprašanje je - ali so električni skiroji varni za otroke?

Strokovnjaki za varnost so podali odgovor na to vprašanje – vožnja s skiroji je nevarna in tvegana, vključno z električnim skuterjem.

A po drugi strani opozarjajo, da prepoved ni najboljša rešitev, temveč je treba otrokom omogočiti čim varnejšo vožnjo.

"Poleg dobre zabave in pustolovščine bo otrok z vožnjo z električnim skirojem razvijal veščine ravnotežja, se družil z drugimi otroki in kakovostno preživljal čas zunaj brez računalnika in brez video igric. Naučili se bodo uporabljati vsa svoja čutila"

– so povedali strokovnjaki.

Poudarili so tudi, da starost otroka ni primarni pogoj za dovoljenje ali prepoved vožnje z električnim skirojem, temveč je pomembnejša zrelost otroka.

Nasveti pri nakupu skiroja

Vendar pa so navedli nekaj nasvetov, ki jih morate upoštevati, če otroku kupujete električni skiro:

  • Izberite pravi skiro - naj ne bo skiro za odrasle, ampak za otroka. Poleg tega, da bo deloval počasneje, bo višina volana nižja in funkcije bolj prilagojene,
  • Otroka opremite z varnostno opremo – za vožnjo z električnim skirojem potrebujete dobro čelado, ščitnike in čvrste superge. Otrokom nikoli ne dovolite, da se vozijo brez čelade. Posledice so lahko hude, zato ne tvegajte. Čeprav bo kdo rekel, da je vožnja enaka ali počasnejša kot vožnja s kolesom, so posledice padca s skirojia ali trka še vedno lahko hujše, padec pa je zaradi manjših koles lažji, zato je večja verjetnost, da se zataknejo v luknji.
  • Naučite svojega otroka prometnih pravil in varne vožnje – težko se je izogniti vsaki nevarnosti v življenju, a otroke še vedno lahko naučite varne in samozavestne vožnje. To mora biti vaše glavno poslanstvo. Kasneje v življenju bodo vozniki boljši, varnejši in bolj usposobljeni v vsakdanjem prometu. Zato naučite otroke, kje se smejo voziti, kako se obnašati v prometu, kdaj se morajo ustaviti itd.

Če vam uspe povezati vse te pike, se bo vaš otrok naučil, kako se zavedati nevarnih situacij, vendar jih ne bo prestrašil ali paraliziral. Vaše poslanstvo je, da otroka naučite, da bo v teh situacijah miren in logičen.

Nazadnje, če želite zmanjšati tveganje ali so električni skuterji varni za otroke, se morate najprej osredotočiti na svoje otroke. Če je vaš otrok miren, ne boste imeli težav. Vaš otrok ne bo naredil ničesar tveganega ali nevarnega, da bi naredil vtis na svoje prijatelje.

Če je vaš otrok vešč kolesarjenja, ste lahko prepričani, da bo hitro osvojil vožnjo s skirojem.

Za otroke, ki so preveč tvegani in preveč energični, izberite manj zmogljiv in počasnejši električni skiro.

Kje kupiti prave skiroje?

Na splet obstaja kar nekaj spletnih trgovin, ki prodajajo raznorazne športne pripomočke in rekvizite. Naš urednik - ki ima prav tako 9 letno punčko - je samo za vas izbral nekaj najbolj zanesljivih ponudnikov.

Spletna trgovina G-Sport

G-sport je prijazna in bogato založena spletna trgovina, kjer lahko vsakdo najde nekaj zase. Zavedajo se, da sta hitrost in čas odziva pomembna, zato se na povpraševanja odzovejo, kar se da hitro. 

Podjetje G-sport je zastopnik znamk Raven, Pathron, Meteor, Merco, Screw, Rio, Nijdam, SFR... in druge.

V ponudbi najdemo vse pripomočke za poletne in zimske športe, fitnes in aerobiko, timske športe, tudi igrače in igrala ter veliko več!

Če najdete artikel, ki vam je všeč, si ga lahko ogledate na sedežu podjetja: G-sport d.o.o, Brezovica, Za grabnom 7, v delovnem času.

Naučite se trikov s skirojem!

Spletna trgovina Mimo

Mimo.si je marsikomu, ki jim je v preteklosti izkazal svojo naklonjenost, sinonim za kvaliteto in strokoven nasvet, kako obleči svoje najmlajše člane.

Izdelki, ki jih ponujajo, ustrezajo vsem letnim časom.

Nudijo izdelke za tople sončne dni, mrzle zimske dni, mokre deževne dni in aktivne športne trenutke. Primerni so za uporabo v snegu, v vodi, na soncu, za nočni počitek, športne aktivnosti v telovadnicah in vrtcih, konec koncev tudi za doma.

Želijo postati dnevni sopotnik dojenčkom (0-12mesecev), otrokom (1-10 let), najstnikom in staršem.

Za odrasle pa ponujajo posebne, inovativne izdelke namenjene reševanju vsakodnevnih težav.