Izvedba talnega gretja

Talno gretje je centralni sistem, ki je diskreten, zanesljiv in učinkovit. Izbira materialov in sistemov polaganja je zelo velika, da poiščemo najbolj optimalno in cenovno primerno rešitev, pa je ob velikem številu izvajalcev  veliko lažje kot pred nekaj leti. Pri izbiri izvajalca se morate dobro pozanimati tudi o vzdrževanju sistema, zanesljivosti in življenjski dobi. Čeprav ima talno gretje na teh področjih veliko dobrih lastnosti, se velja seznaniti z morebitnimi ukrepi v primeru morebitnih težav.

Pri namestiti talnega gretja zagotovo ne sodi navadna  oziroma vodovodna voda

V nizkoenergijskih sistemih lahko zaradi vodovodne vode pride do razvoja škodljivih mikroorganizmov. Težave z vodo se najpogosteje odkrijejo na kontrolnih ventilih. Voda je rjava, v njej je gosta smrdljiva sluz. V skrajnem primeru lahko ta celotno zamaši  vejo talnega ogrevanja. Razlog za razvoj mikroorganizmov je običajno uporaba vode iz lastnega zajetja ali vodovoda, ki v kombinaciji z zmernimi temperaturami predstavlja idealno okolje za razvoj alg in bakterij.

Če so slučajno težave zaradi neustrezne vode že nastopile, morate nujno in čimprej poiskati ustreznega mojstra. Mojster bo v sistem vlil predpisano mešanico čistilnega sredstva, nato pa bo priklopil zunanjo črpalko, ki bo čistilo pognala po ceveh. Sistem se potem večkrat izpere in ponovno napolni. Gre za  izredno hiter in učinkovit način čiščenja, ki ga lahko opravite tudi brez črpalke. Postopek je dolgotrajnejši, saj čistilo v sistemu ostane do sedem dni. Talno gretje načeloma samo po sebi ni zahtevno za vzdrževanje.

Pravilna postavitev talnega ogrevanja je ključna

Talno gretje mora biti pravilno načrtovano in vgrajeno po predpisanih standardih, upoštevati je potrebno toplotne potrebe posameznih prostorov in želene temperature v njih. Najbolje, da načrtovanje opravi strokovnjak - https://sanitar.si/talno-in-stensko-ogrevanje.html

Pred začetkom je potrebno narediti pravilen izračun, saj bo šlo v nasprotnem primeru marsikaj narobe, pojavili pa se bodo tudi visoki stroški, ki pa si jih zagotovo ne želite. Najprej je potrebno narediti pravilen in celoten projekt talnega ogrevanja, v katerem je potrebno upoštevati vse toplotne izgube objekta oziroma vsakega posameznega prostora. Potrebno je tudi natančno izračunati, kako morajo biti cevi položene.