Čiščenje DPF filtra je lahko zahtevno in nevarno

Gotovo želimo za svoj avtomobil kar najbolje poskrbeti, zato se kar doma lotevamo raznih opravil, ki so nujna za vzdrževanje in servisiranje vozila. Tako res lahko marsikaj opravimo in seveda ob tem tudi veliko prihranimo, saj ne bo treba obiskovati serviserja. Če pa je potrebno čiščenje DPF filtra, bo vseeno pametno premisliti o možnostih, ki jih ponujajo serviserji. Enako velja za nekatere druge zahtevnejše posege, ki se jih sami doma načeloma ne lotevamo. Ne moremo pričakovati, da bomo delo opravili res hitro in zanesljivo, kaj lahko pride do zapletov in težav, ki stanje le poslabšajo. Veliko bolj elegantno bo, če nalogo prepustimo strokovnjaku, ki ima na tem področju izkušnje in pravo opremo.

Tako bomo deležni kar najboljše izkušnje, predvsem pa bo čiščenje DPF filtra opravljeno hitro, učinkovito in varno. Avtomobil bomo ohranjali v vrhunski pripravljenosti in zagotovili dolgo življenjsko dobo. Ob tem si dodatne pozornosti gotovo zaslužijo prav izpušni sistemi, ki se jih včasih nekoliko zanemarja. Ne gre le za cev, ki vodi od motorja do zadka vozila, temveč so v tem sistemu nekatere kritične komponente, ki lahko odločajo o delovanju vozila. Tudi DPF filter ima pomembno nalogo in lahko začne povzročati težave.

Zakaj je potrebno čiščenje DPF filtra?

Preprosto povedano je čiščenje DPF filtra potrebno zato, ker se filter lahko zamaši in ovira delovanje izpušnega sistema. To ima neugodne posledice za vozilo, ovira lahko delovanje motorja in močno vpliva na vozne lastnosti. Splača se torej za te elemente dobro skrbeti, da bo vozilo brezhibno delovalo.

Dizel je lahko učinkovito gorivo, a s stranskimi produkti pri izgorevanju zahteva čiščenje DPF filtra

DPF oziroma FAP filter se nahaja v izpušnem sistemu dizelskega vozila. Pri teh motorjih namreč izgorevanje povzroča nastanek stranskih produktov, to so trdni delci, ki so strupeni za človeka in okolje. Ne moremo jih torej enostavno spustiti skozi izpušno cev skupaj s plini iz motorja. Zato se uporablja filter, ki te delce ujame in skladišči posebej. Gre za dokaj enostavno zasnovan mehanski filter, seveda pa najdemo v izpušnem sistemu še druge komponente, ki prečistijo stranske produkte izgorevanja goriva v motorju.

Problem z mehanskimi filtri je ta, da se lahko zamašijo, če se na njih nabira veliko materiala. Če čiščenje DPF filtra ni pravočasno opravljeno, se bo filter zamašil in otežen bo prehod izpušnih plinov. Tako motor ne more učinkovito delovati, povišuje se delovna temperatura in zmanjšuje učinkovitost motorja. To bomo opazili tudi pri vožnji in pri porabi goriva, predvsem pa lahko škodujemo dobrobiti vozila. Vsekakor se splača poskrbeti za to, da je ta filter dobro pripravljen na svoje delo.

Zakaj je čiščenje DPF filtra lahko nevarno?

Domači mojstri, ki radi sami opravljajo posege na svojem avtomobilu, bodo gotovo premislili o možnosti, da bi odstranitev DPF filtra opravili kar sami in filter očistili doma. A to vsekakor odsvetujemo, saj je poseg lahko precej tvegan.

Čiščenje DPF filtra opravljamo ravno zato, ker se na filtru nabere večja količina strupenih trdnih delcev, ki jih ne smemo spustiti v ozračje. Če filter sami odstranimo, torej počnemo prav to, kar FAP filter preprečuje. Hitro se lahko zgodi, da se začnejo sproščati strupene snovi, ki so varnostno tveganje za človeka in okolico. Delci zaidejo v pljuča in povzročajo zdravstvene težave, imajo pa tudi druge negativne vplive. Zato ne moremo kar v domači delavnici odstraniti filtra in ga očistiti sami.

Na srečo imamo povsem spodobno alternativo. To pa je seveda obisk avtomehanične delavnice. Splača se poiskati mehanika, kjer se opravlja prav čiščenje DPF filtra. Za ta namen se namreč uporabljajo posebne naprave, v katere se pospravi cel DPF filter, tako da je možno nalogo opraviti varno in učinkovito. S takšno opremo bo storitev izvedena tudi hitro in poceni, tako da ni razloga, da bi sami doma načrtovali odstranitev DPF filtra in čiščenje v lastni režiji.

Izpuh prinaša več nevarnosti, tudi čiščenje DPF filtra je lahko tvegano

Za čiščenje DPF filtra lahko vseeno poskrbimo tudi sami

Filtra torej ni pametno odstranjevati, lahko pa vseeno sami nekaj naredimo za to, da vzdržujemo najboljšo pripravljenost tega sistema. Predvsem tako, da se posvetimo preudarni vožnji in vozila ne preobremenjujemo. Filtri so dobro pripravljeni na svojo nalogo in bodo brez težav delovali, ne moremo pričakovati, da bomo imeli z njimi pogosto težave. Tako ni treba kar naprej skrbeti za čiščenje DPF filtra, le občasno se spomnimo na to.

Če bi radi k čiščenju pripomogli tudi sami, lahko to storimo kar pri vožnji. Rešitev je zanimiva in morda ne povsem intuitivna – priporoča se, da nekaj časa vozimo v nizki prestavi pri visokih obratih. S tem spodbudimo delovanje motorja in povečamo njegovo delovno temperaturo, hkrati se poviša temperatura izpušnih plinov. Ob višji temperaturi izpušni sistemi pošiljajo vroče pline preko DPF filtra, kjer se nabrani material stopi in odstrani s površine. Tako lahko dokaj učinkovito poskrbimo za čiščenje DPF filtra, če gre le za kakšne manjše težave. Seveda pa je pametno koristiti tudi storitve mehanikov, ki bodo za avtomobilske sisteme poskrbeli bistveno bolje, tudi pri DPF filtrih dosegajo boljše učinke.Čiščenje DPF filtra opravimo pri usposobljenih mehanikih. Ti lahko delo opravijo hitro, učinkovito in varno, česar sami doma ne moremo.