Ali so toplotne črpalke za ogrevanje primerne za vsak dom?

Znanstveniki in izumitelji nenehno poskušajo najti bolj zelene načine ogrevanja naših domov. Kotli so skoraj vsako leto bolj energetsko učinkoviti - vendar niso več nujno najboljši način za vodenje sistema centralnega ogrevanja. Toplotne črpalke za ogrevanje so naredile pravo revolucijo na področju ogrevanja. 

Čeprav jih veliko ljudi še vedno ne pozna prav dobro, moramo povedati, da so toplotne črpalke za ogrevanje velikanska pridobitev tako za človeka kot za celoten svet. So super nizkoogljične in potrebujejo malo vzdrževanja, zato bi lahko znižali stroške ogrevanja vašega doma. Seveda pa je priporočljivo za tak učinek izbrati kakovostno opremo Knut, ki jo najdemo na https://www.knut.si/toplotne-crpalke/toplotne-crpalke-zrak-voda.

Kaj prinaša toplotna črpalka?

Toplotne črpalke za ogrevanje so način za ogrevanje doma, ki bi vam lahko ponudil bolj zeleno alternativo ogrevalnim sistemom kotlov. Vzdrževanje je nizko in morda vam bodo samo znižali stroške ogrevanja. Ekologi so nad njimi navdušeni ravno zaradi njihove prijaznosti do okolja. 

Zračne toplotne črpalke uporabljajo zrak kot glavni vir energije. Zunaj jemljejo energijo iz zraka (tudi kadar je zelo hladno) in jo pretvorijo v toploto za vaš dom. V bistvu toplotne črpalke za ogrevanje delujejo na enak način kot hladilniki in klimatske naprave, le da delujejo ravno obratno. 

Kako delujejo toplotne črpalke za vir zraka 

Delovanje vsake toplotne črpalke za ogrevanje najbolje razložimo po korakih.  Pri tistih toplotnih črpalkah, ki delujejo s pomočjo zunanjega zraka na primer, zunanja enota absorbira toploto iz zraka v tekoče hladilno sredstvo. Ta tekočina se pri tem spremeni v plin. 

S pomočjo električne energije črpalka stisne ta plin in ga segreje. Ta toplota se nato prenese v ogrevalni sistem vašega doma. To pomeni, da preide v vaše radiatorje, v cevi talnega ogrevanja ali konvektorje toplega zraka in v toplo vodo. Nazadnje, ko se toplota prenaša, se plin kondenzira nazaj v tekočino in cikel se začne znova.