Ali še potrebujemo žarnice za projektor?

Na delovanje projektorjev se običajno ne spoznamo kaj dosti, napravo znamo le uporabljati. Vsaj približno pa vemo, da se za prikaz slike na platnu uporabljajo žarnice za projektor, ki jih je treba včasih tudi zamenjati. Res je pri mnogih projektorjih tako, a novejši modeli večinoma opuščajo to tehnologijo in jo nadomeščajo z bolj učinkovitimi viri svetlobe. Žarnice imajo kar nekaj pomanjkljivosti in težko ostajajo konkurenčne sodobnim virom svetlobe, tako da ti projektorji niso več tako aktualni. Še vedno pa so kar pogosto v uporabi, še vedno so tudi na voljo za nakup v široki ponudbi – imajo namreč tudi nekatere prednosti.

Prednosti žarnice za projektor

Med prednostmi projektorjev, ki uporabljajo žarnice, gre gotovo izpostaviti relativno ugodno ceno pri nakupu. Ti projektorji so cenejši, pri dragi projekcijski opremi so razlike lahko kar velike. Prav tako je ponudba precej pestra, sploh pri specializiranih trgovcih, kot je centerprojekcije.si, kjer lahko dobimo bogat nabor kakovostnih projektorjev na žarnice.

Žarnice za projektor lahko ponudijo dobro sliko in dovolj dolgo življenjsko dobo, da za mnoge uporabnike brez težav prekosijo dražje alternative.

Pomanjkljivosti žarnice za projektor

Zahtevnejši uporabniki bodo prepoznali pomanjkljivosti žarnice za projektor. Predvsem to, da je treba žarnice menjati, kar pomeni dodatne stroške, poleg tega je ta vir svetlobe tudi precej potraten. Obratovalni stroški so torej višji, kar je posebej izrazito pri redni, recimo vsakodnevni uporabi. Projektor z žarnico se tudi bolj pregreva in je glasnejši pri delovanju.

Naprednejši viri svetlobe imajo bistveno daljšo življenjsko dobo, predvsem to velja za laserske projektorje. Če nameravamo projektor uporabljati več kot kakšnih 5000 ur, se vsekakor splača izbrati naprednejšo napravo. Prav tako so žarnice za projektor lahko tveganje pri nakupu poslovnega projektorja, saj ne vemo, ali bomo še dobili nadomestne žarnice in podporo za starejše modele po nekaj letih uporabe.